top of page

JO, JAG UNDRAR...

Ersätter doulan partnern?

Nej, snarare tvärtom. Jag vill hylla, uppmuntra och stötta er relation. Jag är inte där för att ta någons plats, jag är till för att ge stöd både åt den födande men också partnern. 

När är det läge att anlita doula?

Det bestämmer du! Vad är ditt behov? Det viktiga är att vi hinner träffas två gånger innan jouren skall börja, vilket är två veckor innan beräknad förlossning.

Vad händer om jag föder för tidigt?

Om förlossningen skulle börja innan dem två veckor jour så hör ni av er till mig ändå, jag kan inte lova att jag kan komma men skall försöka. 

Vad är "doulaeffekten"?

Det är den effekt som kommer av att ha en närvarande doula med sig på förlossningen. Forskning visar att kvinnor som erbjuds kontinuerligt stödjande vård av annan person än den vanliga vårdpersonalen under förlossningen föder spontant vaginalt i större utsträckning, har kortare förlossningar, behöver mindre smärtlindring och får bättre förlossningsupplevelser än andra. Det visar på betydelsen av ett trygghetsskapande och ovillkorat stöd till kvinnor som föder!

Vad gör en doula?

En doula är benämningen på någon som har erfarenhet av att vara med på födslar och som följer kvinnan och hennes partner genom  graviditet och förlossning. Doulan tar inget medicinskt ansvar utan fokuserar hela sin uppmärksamhet på det kontinuerliga, omvårdande och känslomässiga stödet i samband med graviditet och förlossning.

Vad händer om doulan blir sjuk?

Jag försöker alltid se till att det finns en backup doula som ni även kommer få möjlighet att träffa alternativt facetimea så det känns tryggt. Vi kommer tillsammans överens vad som känns och blir bäst för er. 

Vilken medicinsk kunskap har du?

Som doula tar jag inget medicinskt ansvar då det inte ingår i min profession. Mitt fokus är på er och förlossningsupplevelsen. 

Vad innebär ett kvinnocentrerat förhållningssätt?

Det innebär att utforma vården efter den unika person som skall föda. Mitt uppdrag som doula ser jag som att skydda den födandes förlossningsupplevelse. Förutom att fokusera på den födande kvinnan behöver barnmorskor, undersköterskor och läkare förhålla sig till avdelningsrutiner, avdelningskultur, praxis, pm – samt fortlöpande göra medicinska riskbedömningar som kan komma att påverka vårdens innehåll. Doulan är självständig och en från sjukhuset fristående person.

JO, JAG UNDRAR...

Kan jag boka endast fotografering?

Ja självklart! Du hör av dig med din förfrågan, vad det gäller och ungefär när. 

 

Om det är förlossning träffas vi en gång innan så att du är bekväm med att jag fotar din förlossning. Det är ett bra tillfälle för oss att prata igenom hur allt kommer att gå till och du kan passa på att ställa alla dina frågor.

Hur kommer mina bilder användas i efterhand?

Du kommer att få ca 30 bilder från förlossningen och bilderna kommer inte visas för någon annan än dig om inte du ger ditt godkännande att vi delar några utvalda bilder på mina sociala medier. Jag kommer att skicka en förfrågan till dig i efterhand på bilder jag tycker är fina att dela med mig av och det är helt upp till dig att bestämma om det är ok att jag delar dessa.

Hur mycket kostar det?

Priser skiljer sig beroende på om du har en okomplicerad förlossning, planerat snitt, doula-paketet eller om du önskar ett annat alternativ på fotopaket. Kontakta mig så skickar jag en prislista.

Vad händer om det blir komplikationer med förlossningen?

Om komplikationer uppstår kommer vi att känna av situationen och eventuellt avvakta med fotografering. Det är svårt att säga beroende på situation, men vi vill visa full respekt för personalen som arbetar och om det inte är passande att vi fotar så kommer vi att avvakta med det.

Vad händer om jag föder för tidigt?

Om du skulle föda tidigare än de två veckor innan ditt beräknade förlossningsdatum, när jag har jour, så kontaktar ni mig ändå och ser om jag har möjlighet att komma. Jag kommer att göra allt jag kan för att kunna vara där, oavsett om bebisen bestämmer sig för att titta ut lite tidigare än beräknat. Jag kan inte lova till hundra procent att jag är tillgänglig, men jag kommer att försöka.

Hur många bilder får jag skickat till mig?

Inom det närmsta dygnet efter förlossningen får du cirka fem bilder levererat för att kunna dela med familj och vänner. Inom två veckor får du cirka 30 st bilder i svartvitt skickat digitalt.

Om jag inte har bokat doula-paketet, vad händer om du missar förlossningen?

Eftersom en förlossning kan vara helt oberäknelig kan jag inte garantera att jag till hundra procent kommer kunna vara där när bebisen föds. Ibland går det fortare än någon kunnat ana. Men jag kommer göra allt jag kan för att inte missa din förlossning. Om jag mot förmodan inte skulle hinna på grund av att det gått väldigt fort kommer jag dit och tar bilder de första timmarna när bebisen är ute.

Jag är rädd för att “för mycket” blir fångat på bild. Hur vet jag att det inte finns bilder som jag inte vill ska finnas?

De bilder som tas inne på förlossningen visas inte för någon annan än dig, om du inte ger ditt godkännande. Vi hanterar bilderna med stor respekt för ditt privatliv. Vi kommer att skicka över cirka 50 bilder till dig som vi valt ut och redigerat och om dessa innehåller bilder som du inte vill ha så kommer vi att ta bort dessa så att de inte finns sparade.

Hur fungerar det om jag har ett planerat kejsarsnitt?

För dig som har ett planerat snitt så kan jag vara med även här, men det kan finnas olika restriktioner på om man får ha med en till person i operationssalen utöver partnern. När du har fått ditt datum för när snittet ska ske bokar vi in det, kontaktar sjukhuset och hör oss för vad som gäller och är på plats på sjukhuset när det är dags. Om man inte får vara med i operationssalen så är jag med och tar bilder på innan och efter, när ni har fått er bebis.

Vilken utrustning använder du?

Jag fotar alltid med en kamera som enda utrustning. Jag använder inte någon blixt för att kameran ska vara så diskret som möjligt på rummet.

Vad händer om min förlossning tar väldigt lång tid?

Jag lämnar inte sjukhuset förrän din bebis har kommit ut. Man kan aldrig beräkna hur lång en förlossning är och därför är jag beredd på att det kan gå både väldigt fort och ta väldigt lång tid. Varje förlossning är unik och jag är med oavsett hur lång den är.

När ringer vi?

Ni ringer när värkarna börjar dra igång och ni tror att det är dags. Ni håller mig uppdaterad under tiden och vi kommer överens om när jag åker in till födseln.

Hör av dig!

Verkar i Västra Götaland län, 

utgår från Alingsås

  • Instagram

Tack för ditt meddelande!

bottom of page